Sanatate

SUFLETUL FACE DIFERENTA !

    Oameni, oameni, semanati ,
Cu iubire, câmpia din voi…

       In aceste vremuri provocatoare , se intampla adesea sa observ ca sanatatea este privita „robotic”, ca un bun pe care il poti cumpara la nevoie si in graba , desi ea este o comoara de pret pe care o primim aproape toti la nastere si de care trebuie sa avem grija pana la moarte .
Si atunci mai trag o fuga in trecut sa iau un pic de „aer omenos” (sau „uman”…) si astfel imi vin in fata ochilor secvente din primii ani in farmacia mea, acum aproape 30 de ani , atunci cand omul parea mai aproape de natura lui fireasca .
In acest context imi amintesc cu drag de una dintre primele mele paciente , de cea care mi-a aratat intr-un mod propriu si unic cum intelege sa abordeze un tratament si de ce  medicamentele pe care deseori le administram in graba sunt departe de a fi doar niste combinatii chimice care merg “orbeste” la tinta si  isi fac efectul .
  

Domnisoara Mihaela avea mare grija de ea, venea des la farmacie , cateodata  poate doar ca sa-mi spuna cum se mai simte . Totusi in principal venea cu retete  si chiar daca se mai intampla sa nu gaseasca toate  medicamentele de pe ele , ea nu se supara , le cauta si le lua din alte farmacii .
Cu toate acestea nu si le administra niciodata pana nu le aducea sa mai petreaca cateva zile in farmacia mea , ca sa “capete putere”.
Cand se implinea termenul venea sa le ridice , dar de fiecare data ma ruga sa i le dau astfel incat sa le ia direct din mana mea , pentru ca – spunea ea – abia atunci era sigura ca acele substante din medicament isi vor produce cu adevarat  efectul maxim.
       Pastrez in suflet recunostinta si gratitudine pentru aceasta nesperata oportunitate , aceea de a avea parte inca din primii ani de profesie de un astfel de pacient special si imi amintesc cu nostalgie cat de firesc  mi se parea pe vremea aceea acest “ ritual” .
Si aceasta cu atat mai mult cu cat el se armoniza perfect cu ceea ce invatasem si eu de la profesorii  mei si anume ca medicamentul nu este o marfa oarecare , este un produs  extrem  de pretios atata timp cat poate face diferenta intre viata si moarte , ca  trebuie eliberat intotdeauna in doza si cantitatea cea mai mica posibil, cu „sfintenie “, cu bunatate , cu nadejdea si siguranta ca exista  si o farama de miracol in acest transfer.     
   
  Din pacate astazi foarte multi dintre semenii nostri nu au rabdare , cauta permanent sa scurteze calea spre insanatosire si vor sa se simta bine in pofida oricaror abuzuri si neglijente .
Fara sa se gandeasca ca pot exista cauze obiective care au determinat eventualele deranjamente , disfunctii , afectiuni , mai mari sau mai mici ,  indemnati permanent si de reclamele obsedante din mass-media , prefera adesea cea mai facila si nechibzuita solutie , aceea de a-si administra ” pe cont propriu” cat mai repede si mai multe medicamente , in speranta ca-si vor pastra sau recapata sanatatea . 
  In goana dupa efecte rapide , preturi mici si oferte care-ti iau ochii , putini sunt cei care mai au timp si disponibilitate sa se gandeasca si la faptul  ca reusita unui tratament ar putea depinde intr-o masura apreciabila si de starea pe care ti-o produce  locul de unde iti ridici medicamentele , de starea  pe care o ai atunci cand le cumperi ,de atentia si de increderea in ele si de sufletul linistit atunci cand le administrezi .
(Si mai putini s-ar putea  gandi ca exista farmacisti care se roaga pentru pacientii lor , ca binecuvinteaza produsele  , ca “ menesc “ si le doresc sa-si faca efectul in cel mai potrivit si mai rapid mod cu putinta ).

   
Domnisoara Mihaela mi-a demonstrat de timpuriu ca a descoperit la medicamente o valoare nepretuita care nu este evidenta , pentru care nu se face reclama , pe care putini o realizeaza, dar care are cu siguranta importanta ei atunci cand luam in calcul efectul lor scontat.
Curatenia , voia buna , intelegerea si bunatatea cu care sunt fi invaluite produsele intr-o farmacie „armonioasa” poarta cu ele o energie benefica care li se transmite, iar  cand un suflet bland si empatic, caruia ii pasa de durerea omului din fata lui i le elibereaza , sansele ca un tratament sa conduca la vindecare sunt cu siguranta mult mai mari
.

  Si asta se intampla pentru ca produsele din farmacii contin si altceva decat o compozitie care este mai mult , mai putin sau deloc chimica si un pret mai mare sau mai mic , ele au si un “suflet” magic al lor , care se racordeaza la sufletul omului .
Iata de ce , atata timp cat pe planeta Pamant exista suflet in oameni si atata timp cat efectul placebo este foarte cunoscut si recunoscut pentru rata mare de succes, SUFLETUL face diferenta !

farmacist cu suflet de pOM , Ana-Maria Stejar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *